Sunday, December 20, 2009

Review from Kinda Muzik (Holland)

Hoewel Neurosis Switch Opens (voorheen Fingerspitzengefühl) omarmd heeft, valt het Zweedse viertal niet onder de enorme groep klonen van de aanvoerder van het genre. Switch Opens is te eigenzinnig om slechts te volgen, wat niet automatisch een positie als grote leider garandeert.

Aanvankelijk laat de band zich maar moeilijk taggen. Melodie voert de boventoon in het zeven minuten durende postpunkpareltje 'Express Death', dat op de voet gevolgd wordt door een stevige Crowbar flirt in 'Pyramids'. Gaandeweg zetelt Switch Opens zich in de mid-tempo regionen, daarbij constant wakend om niet op te gaan in de postmetalmassa. Liever ziet de band zich in gezelschap van Unsane, als we de ritmesectie mogen geloven.

Het titelloze album levert behalve tempo ook aan kracht in. De eerste drie nummers komen hard binnen en tonen de meerdere gezichten van de band. Aan die geslaagde serie openingsstoten weet men maar mondjesmaat gevolg te geven, wat resulteert in niemendalletjes 'Terra Incognita' en 'Superglobe of Pain'. Samen met de ritmesectie is vocalist Jesper Skarin degene die Switch Opens het hoofd boven water houdt. Zijn stemgeluid is de kameleon die zich probleemloos aanpast aan een nummer, zonder zangkwaliteiten te camoufleren.

Switch Opens bezit het magische verrassingselement dat nodig is om de oren van een geoefende luisteraar te spitsen. Bij een volgend album is het zaak om de aandacht niet te laten verslappen, zodat zwakke schakels overboord kunnen.

Tekst: Ruud van Esch

Kinda Muzik