Sunday, October 11, 2009

Review from EstMetal (Estonia)

Rating: 6,5/10

Switch Opens on 2000 aastal loodud kogenud muusikute punt Rootsist, Stockholmist, kuid esimest korda kuulsin neist alles sel aastal. Ja pole ka imestada, sest alles nüüd, sügisel on aeg küps, et bänd väljastaks oma esimese kauamängiva. Algselt meie jaoks ülikeerulise nime Fingerspitzengefühl all formeerud ansamblis on liikmetel nii doomi, deathi kui thrash metali tausta ja kogemusi (Rise And Shine, Moaning Wind, Dawn Of Decay jne). Eks seda on kuulda ka äsjailmunud omanimelisel debüütalbumil.

Switch Opens sisaldab endas kaheksat lugu, millede kogupikkuseks 51 minuti jagu vanakooli metalit ja rocki. Kuigi suurim rõhk on praegu populaarsuse laineharjal surfaval stoneril ja sludge metalil, toob bänd jõuliselt sisse mitmeid erinevaid nüansse. Hullutakse psühhedeelia piirimail, kangutatakse aeglast proto-doomi (Pyramids), poetatakse pilk proge-rocki seeliku alla ning küntakse koguni ironmaidenlikku heavy-põldu (Lucky Me, Lucky You). Album on vägagi mitmekesine, kus pea iga lugu omaette ooperist, samas on aga suudetud kõik omavahel seosesse ning ühtseks tervikuks seada. Suurim asi, mis mind häirib on aga vokaal, mille tämber samastub kõigi musttuhande kivimetalbändiga, mis üle kogu maailma laineid löövad. Vaid kohtades, kus kasutatakse madalamat häält, pääseb see kohe maksvusele ning parandab kogu loo kõla märgatavalt (Terra Incognita).

Kuigi tervikuna pole Switch Opens sugugi minu suurimate lemmikute seas, leidsin enda jaoks päris mitu väga head träkki ning üldmulje ei ole halb. Kahtlemata üks paremaid stoner-albumeid, mida ma kuulanud olen. Kindlasti leiaksid ka vanakooli doomi austajad siit nii mõndagi üllatavat, samuti võiksid igasuguse seitsmekümnendate raskerocki fanaatikud seda kuulata.

EstMetal